Alates aastast 1995 valib Ameerika Maitsetaimede Ühing (The Herb Society of America) Aasta Maitsetaime.  Aastal 2010 pälvis selle austava tiitli üks Eestimaa kokkade lemmikutest  -  till (Anethum graveolens).

Tarvitada kõlbavad nii aromaatsed lehed, õrnad õied, puitunud varred kui ka kuivatatud seemned. Enamasti leiavad lehed kasutust köögis, erinevate toitude maitsestamiseks. Varred ja õisikud rändavad kurgipurkidesse.

Kas teadsid, et lisaks heale maitsele on till ka tervisele kasulik ja seda mitmel moel:

  • Tilliseemne-tee toob kergendust seedimishäirete puhul
  • Tilliseemne-tee mõjub uinutavalt
  • Tilliseemnetes sisalduv õli on antibakteriaalse toimega.  Seemnete närimine värskendab halba hingeõhku
  • Till mõjub diureetiliselt ja aitab toniseerida maksa ja pankreast
  • Tilli soovitatakse imetavatele emadele rinnapiima erituse suurendamiseks
  • Seemnetest valmistatud tõmmis aitab imikute gaasivalude vastu
  • Käte vannitamine tilliseemne-tõmmises mõjub lõõgastavalt ja tugevdab küüsi

Allikas:  www.herbcompanion.com

Tagged with:
 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>