Jäätise valmistamine

Kodune jäätise valmistamine on tegelikult lihtne

Poodides on jäätist terved riiulitäied. Kuidas oskab jäätisemaias tarbija teha õige valiku kümnete erinevate tootjate sadade erinevate jäätisesortide hulgast, et leida see tõeline, maitsev ja tervislik jäätis?

Jäätis on toiduainetehnoloogias  kirjeldatud kui   “külmutatud piimatoode“. Jäätise valmistamine on niisiis piima või koore külmutamine. Ja et jäätis oleks meeldivalt suussulav ja pehme, peab see olema vahustatud  ja maitsestatud – tulemuseks on koorejäätis.

Tänapäeval on jäätise retsept aga tehnoloogilise mugavuse tagamiseks teisenenud. Jäätise valmistamiseks kasutatakse kõikvõimalikku odavamat tooret kui koor. Vana vaenlane taimerasv on siingi platsis.

Soovisite taimerasvajäätist?

Kuna taimerasv on odav ja kergesti emulgeeritav, on see sageli  “jäätise” peamine koostisaine. Lisaks sisaldab selline “jäätis“ ohtralt suhkrut ja kahtlase toimega emulgaatoreid. Vahustatud, magustatud ja külmutatud taimerasv pole aga tegelikult jäätis, pole sel õiget jäätisemaitsetki. Et jäätis oleks positiivne elamus nii peenele maitsemeelele kui tervele kehale, on vaja hoolega valida, milline neist tarvitada kõlbab.

Jäätise valmistamine kodus on lust!

Jäätise valmistamine kodus on tegelikult imelihtne, eriti kui on olemas jäätisemasin. Kas siis vanem (ja mugavam kasutada), mis juhetpidi sügavkülma ukse vahelt välja ulatub, või moodsam, külmakehaga. Aga saab ka ilma masinata. Vanasti pandi jäätisekauss lihtsalt lumehange ja käidi seda siis vahetevahel segamas  (see aeg saab meil kevade tulekuga selleks korraks otsa). Õnneks on tänapäeval pea igas majapidamises külmkapp koos sügavkülmasektsiooniga.

Tõelise maitseelamuse annab ikka päris õigetest ja värsketest toiduainetest tehtud koorejäätis. Peamine koostisosa muidugi vahukoor, millele lisatakse vastavalt maitsele munakollastest keedetud kreembrülee, marjad, rumm, rosinad, kakao, šokolaad või mida iganes, mis maitsemeeli erutab. Saab kasutada ka piima, kui tahetakse lahjemat maiust. Suhkru võib alati asendada meega, mis on 5 korda magusam, kui lauasuhkur.

Sorbet , mis on jäätise sugulane ja väga hinnatud maiustus Prantsusmaal, on tegelikult külmutatud mahl, mida aitab vahul hoida munavalge. Ka siin on võimalik valida just täpselt see mahl või puuvili, mis meeldib. Nipp, kuidas munavalge ja mahl sorbet´ks muutuvad, on kergesti õpitav.

PS. Harmoonikumis toimuvad regulaarselt jäätisevalmistamise õpitoad. Teeme kohapeal koorejäätist ja sorbet´d, jagame vanemaid ja uuemaid retsepte ning degusteerime huvitavaid maitsekooslusi. Ja kui endal kord jäätise valmistamine selge, on ülejäänud pere sõltlasteks muutmine lihtne!

One Response to Jäätise valmistamine – kodune jäätis on ehe ja hää!

  1. jane ütleb:

    Tere,
    Viibisin 26 mail jäätise koolitusel. Voucher sai ostetud Cherry`st ja eesmärk oli jäätisevalmistamine.
    Koolituses oleks rohkem soovinud kuulata jäätise ajaloost, valmistamisest, vigadest jne. Kokku kestis koolitus 1 tund, millest jäätisest räägiti 1/2 ajast. Väga arusaametu oli jutt kalade sigimisest, mis kuidagi üldse koolitusega kokku ei läinud.

    Väga hea oli porgani pirukas mis söödud enne koolitust.
    Tervitades,
    Jane

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>