Kahtased ained, mida Harmoonikum väldib.
E-aine ei ole alati tervisele ohtlik. Paljud E-ga tähistatud toidulisandid on ammustest aegadest tuntud ja kasutatud toidumaterjal (nt. sool, äädikas, agar-agar). Need ained annavad meile keelel tunda, kui üleliia palju saab. Mõistlikul määral on aga head säilitajad, maitsestajad, paksendajad.
Tänasel päeval on tohutu hulk moodsaid, keemiliselt vamistatud aineid, mis toidu [...]
Kahtased ained, mida Harmoonikum väldib.
E-aine ei ole alati tervisele ohtlik. Paljud E-ga tähistatud toidulisandid on ammustest aegadest tuntud ja kasutatud toidumaterjal (nt. sool, äädikas, agar-agar). Need ained annavad meile keelel tunda, kui üleliia palju saab. Mõistlikul määral on aga head säilitajad, maitsestajad, paksendajad.
Tänasel päeval on tohutu hulk moodsaid, keemiliselt vamistatud aineid, mis toidu omadusi „ parandavad”. Kui need esinevad ka looduses, peaks neid lisama nii vähe, et loomulikku tasakaalu mitte rikkuda. Kui neid aga looduses ei esine, peaks küll üliettevatlik olema. Nendega inimkatsed alles käivad.
Allolev nimekiri on niisiis ettevaatlike inimeste jaoks, kes ei taha inimkatsetustes osaleda. Osa neist ainetest on juba Terviseameti poolt keelatud (varem olid lubatud!!), kuid tootjad panevad neid endiselt süüdimatult toidu sisse(asovärvid). Osad on aga ikka veel lubatud…. Ka ei ole nimekiri täielik,uusi senitundmatuid aineid tuleb aina peale.
Nimekirjas on nii E-number kui nimetus ,tootjad kasutavad nii ühte kui teist.
E102, tartrasiin
E104, hiniinkollane
E110, päikeseloojang
E120, karmiinpunane, karmiinhape, cochineal
E122, karmoisiin, asorubiin
E124, erkpunane 4R, uuskošenill, Ponceau 4R (Cochineal Red, New Coccine)
E127, erütrosiin
E128, punane 2G
E129, võlupunane AC
E131, patenesinineV
E132, indigokarmiin (indigotiin)
E133, briljantsinine FCF
E142, roheline S
E151, briljantmust
E154, pruun FK
E155, pruun HT
E173, alumiinium
E180, litoolrubiin BK
E200, sorbiinhape
E210, bensoehape, benseenkarboksüülhape
E211, naatriumbensoaat
E212, kaaliumbensoaat
E213, kaltsiumbensoaat
E214, etüül-p-hüdroksübensoaat, etüülparabeen
E215, etüül-p-hüdroksübensoaadi naatriumsool
E216, propüül-p-hüdroksübensoaat, propüülparabeen
E217, propüül-p-hüdroksübensoaadi naatriumsool
E218, metüül-p-hüdroksübensoaat, metüülparabeen
E219, metüül-p-hüdroksübensoaadi naatriumisool
E230, bifenüül, difenüül
E232, naatriumortofenüülfenolaat
E239, heksametüleentetraamiin, heksamiin, urotropiin, meteenamiin
E242, dimetüülkarbonaat
E249, 250, 251, 252, salpeetrid, nitritid – on ohtlikusdvaid väikelastele, suurematele suures koguses
E320, butüülhüdroksüanisool, BHA
E321, butüülhüdroksütolueen, BHT
E338, ortofosforhape, fosforhape
E363, merevaikhape
E380, ammooniumtsitraat, triammooniumtsitraat
E385, kaltsiumdinaatriumetüleendiamiintetraatatsetaat, EDTA kaltsiumnaatriumsool
E551, amorfne ranidioksiid (ohtlik vaid sissehingamisel)
E620, glutamiihape, (+)glutamiinhape
E621, naatriumvesinikglutamaat
E622, kaaliumvesinikglutamaat
E623, kaltsiumglutamaat
E951, aspartaam
E952(1), tsüklamiinhape
E952(2), tsüklamiinhappe naatriumsool
E952(3), tsüklamiinhappe kaltsiumsool
E954(1), sahhariin
E954(2), sahhariini naatriumsool
E954(3)), sahhariini kaltsiumsool
E954(4), sahhariini kaaliumsool
E962, aspartaam-atsesulfaamsool
Enamus neist suurendavad astma, vähi, allergiate, epilepsia, peavalude riski, tekitavad hüperaktiivsust, nõrgendavad immuunsust.
Ka neid toidulisandeid, mis selles tabelis pole, ei peaks igapäevaselt ja suurtes kogustes tarvitama.
Nimekirja neist ainetest saate alla laadida SIIT
Ene Lill
One Response to Kahtlased E-ained, mida Harmoonikum väldib
Lisa kommentaar Tühista vastus
Languages
Teemad
- Aktsioon SÖÖDAV SÖÖK (6)
- Ilunipid (3)
- Kahjulikud e-ained (5)
- Keskkond (3)
- Looduskosmeetika (9)
- Määratlemata (8)
- Mõtteainet (19)
- pH-tasakaal (2)
- Ravimtaimed (6)
- Taaskasutus (2)
- Tervis (17)
- Tervislik toitumine (24)
- Toiduretseptid (9)
- Toitumisnõuanne (8)
- Traditsioonide tarkus (28)
- Transrasvad (5)
- Uncategorized (5)
- Uudised (6)
Arhiiv
- november 2021 (1)
- märts 2017 (2)
- veebruar 2017 (1)
- mai 2013 (1)
- aprill 2013 (4)
- märts 2013 (4)
- detsember 2011 (1)
- november 2011 (1)
- oktoober 2011 (2)
- september 2011 (11)
- august 2011 (1)
- juuli 2011 (2)
- mai 2011 (3)
- aprill 2011 (8)
- märts 2011 (9)
- veebruar 2011 (5)
- jaanuar 2011 (4)
- november 2010 (1)
- oktoober 2010 (2)
- september 2010 (7)
- august 2010 (3)
- aprill 2010 (1)
- märts 2010 (1)
- veebruar 2010 (2)
E-aine ei ole alati tervisele ohtlik. Paljud E-ga tähistatud toidulisandid on ammustest aegadest tuntud ja kasutatud toidumaterjal (nt. sool, äädikas, agar-agar). Need ained annavad meile keelel tunda, kui üleliia palju saab. Mõistlikul määral on aga head säilitajad, maitsestajad, paksendajad.