Kartul on eestlaste teine leib. Kuid kas oled kuulnud kartuli paljudest kasulikest ja tervendavatest omadustest? Kartulit kasutatakse raviotstarbel ja iluprotseduurideks  juba iidsetest aegadest.  Nii toorelt kui keedetult, riivitult ja viilutatult, koorega ja kooreta, kasulikud on isegi õied, koored, idud ja kartulikeeduaur.  Kartul on abiks rohkem kui 100 haiguse raviks.

Mõned kartuli raviomadused:

  • Perenaistel on hea teada, et kartul mõjub valuvaigistina  – kui pliidi juures kätt kõrvetad, hõõru põletuskohta kohe toore kartuliviiluga.
  • Kartul soodustab haavade ja nahakahjustuste paranemist kui paned haavale kartulimahlas niisutatud sideme või riivitud toore kartuliga mähise.
  • Kartul aitab tõsta organismi pH taset. See on üks leeliselisemaid toiduaineid üldse. Kartulikeeduvesi ja kartulimahl viivad organismist välja jääkaineid ja puhastavad soolestikku. (Sellest põhjalikumalt Harmoonikumi seminaril  “Loomulik Eesti pH-toit”)
  • Kartulikeeduaur on hämmastavalt efektiivne abivahend ülemiste hingamisteede põletike puhul.
  • Kartul parandab söögiisu ja mõjub soodsalt igasugustele hädadele seedetraktis.
  • Kartul neutraliseerib mao ülehappesust (NB! nendele, kel on mao alahappesus kartulit ei soovitata).
  • Vistrikulise lööbe vastu aitab kartulimahlast (100 ml) ja meest (1 tl) valmistatud mask.
  • Riivitud kartuliga täidetud marlikotikesed mõjuvad turgutavalt väsinud silmadele ja aitavad vähendada turseid silmade all.

Allikas: “Kartuli raviomadused”, Odamees OÜ, 2004

Tagged with:
 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>