Õnneherned! Talvine heaolutunne: väike õnnehormooni valmistamise õpetus.nägu

Kui sõidame Viimsist linna poole ja näeme vahest liiklusraevus kodanikke, nendib minu abikaasa : kehv toit ja kõrged pangalaenud. Selles lihtsas kokkuvõttes on sügav füsioloogiline tõde. Meie emotsioonid ja võime erinevate olukordadega toime tulla sõltuvad paljus sellest, mida me sööme.

Serotoniin on hormoon, mida kutsutakse  „õnnehormooniks“  – selle piisav hulk organismis aitab meil olla heas tujus ja hästi magada.  Sellest oleneb peale meeleolu ja emotsioonide ka mälu, söögiisu (eriti  süsivesikute osas), valutunne, une kvaliteet, seedimine ja kehatemperatuuri säilitamine.  Serotoniini valmistab organism ise seedetrakti bakterite abil (peensooles ja jämesooles, kuid imendumine toimub vaid peensooles) ja selle produktsiooni suurenemist toetab looduslik päikesevalgus.

Keha keemia tasemel on serotoniini produktsioon otseses sõltuvuses vitamiini B6 ja aminohappe trüptofaan piisavast kogusest organismis. Seega, kui ei ole päikest, toidus liialt vähe vitamiini B6 ja trüptofaani, kannatab keha  õnnehormooni puuduse all ja seda tajume stressina. Stressi kompenseerimiseks suureneb aga söögiisu.

Kuidas  stressi pärssivat õnnehormooni siis ise endale valmistada? Retsept on lihtne – süüa õigeid toiduaineid õiges vahekorras ja koguses. Siis oletegi  rõõmus, reibas ja terve.

  1. Anda kehale trüptofaani. Seda aminohapet saame munadest, juustust, ananassist, tofust, lõhest, pähklitest, linnulihast (eriti kalkunist). Kuid nii lihtne see siiski ei ole. Trüptofaaniga koos leidub toidus ka teisi aminohappeid ja need võivad ta omastamise alla suruda. Sutsukese süsivesikute lisamine aitab omastamisele kaasa.
  1. Rahustada aju B-vitamiiniga. B6-vitamiini allikateks on maks, pähklid, linnuliha, kana, kala, pärm, avokaado, brokoli, paprika, banaan, sea- ja veiseliha, leib, seemned, munakollane, kaunviljad, täisteraproduktid, teraviljade terad (kaer, nisu, rukis), jämejahvatatud jahu,  kartul, mais, tsitruselised (v.a sidrun), riis, melon, viinamarjad, sealiha, vasikaliha ja vasikamaks.
  2. Turgutada end naistepunaga. Sellel on tõestatud kerge depressioonivastane toime.

Hernestes, muide on nii B-vitamiini kui trüptofaani – kaks ühes!

Et olla rõõmus, peab tingimata sööma lisaks ka süsivesikuid. Makaronid, juust ja kartul on üldtuntud „heaolutoidud“, kindlasti peaks makaron olema täistera ja juust väherasvane. Kui nende toitudega ei liialda, on meeldiv enesetunne garanteeritud.

Toidu kõrval tasuks kaaluda ka teisi serotoniini tootmist toetavaid tehnikaid: regulaarne kehaline aktiivsus, väljas valguse käes viibimine ja  meditatsioon.

Ene Lill

Allikad:

http://www.mdpi.com/journal/nutrients

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432814004768

 

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>