Šokolaad on Eestis kehtivate “Kakao- ja šokolaaditoodete koostis- ja kvaliteedinõuete” definitsiooni kohaselt kakaovõist valmistatud maius, mis võib sisaldada maksimaalselt kuni 5% muud taimset rasva. Kusjuures lubatud on vaid 6 liiki taimseid rasvu nn kakaovõi ekvivalendid, mis vastavad seaduses reglementeeritud nõuetele.
Siiski tekib maiasmokal õigustatud küsimus - miks üldse peaks šokolaadis kakaovõid [...]
Šokolaad on Eestis kehtivate “Kakao- ja šokolaaditoodete koostis- ja kvaliteedinõuete” definitsiooni kohaselt kakaovõist valmistatud maius, mis võib sisaldada maksimaalselt kuni 5% muud taimset rasva. Kusjuures lubatud on vaid 6 liiki taimseid rasvu nn kakaovõi ekvivalendid, mis vastavad seaduses reglementeeritud nõuetele.
Siiski tekib maiasmokal õigustatud küsimus - miks üldse peaks šokolaadis kakaovõid teiste taimsete rasvadega asendama? Tarbija kahtlustab, et tootjad eelistavad odavamat toorainet. Üsna levinud on arvamus, et taimset rasva sisaldavad maiustused sisaldavad transrasvu, mis on tervisele kahjulikud.
Toiduainetehnoloogide väitel parandab taimsete rasvade lisamine šokolaadi kvalitatiivseid näitajaid. Tarbijad ei oska vahet teha, et mõiste “taimne rasv” ei tähenda automaatselt “hüdrogeenitud taimset rasva” ega “hüdrogeenitud taimne rasv” üksüheselt transrasva. Juhul kui toode tõepoolest sisaldab hüdrogeenitud taimset rasva, siis on tootjal kohustus see täpselt sellises sõnastuses tootele märkida. Kahjuks ei anna see tarbijale veel üheselt mõistetavat teavet selle kohta, kas ja kui palju transrasvu see toode sisaldab. Siit järeldus – tarbija jaoks on tootes sisalduv taimne rasv (eriti aga hüdrogeenitud taimne rasv) ohu märk!
Vaatleme lähemalt erinevate magusatootjate toodangut.
Eesti kommivabrik “Kalev”
Kommisõpru peaks rahustama 21.10.2010 Kalevi kodulehel avaldatud uudis, milles “Kalev” ütleb EI TRANSRASVADELE oma toodetes. Sealt võib lugeda, et alates septembrist 2010 kasutab “Kalev” kõigi oma maiustuste valmistamisel uue põlvkonna hüdrogeenimata taimseid rasvu. Kalevi šokolaadid on valmistatud puhtast kakaovõist ning ei sisalda muid taimseid rasvu. Samuti on eranditult kõik “Kalevi” glasuuritud kommid nüüdsest kaetud puhta šokolaadiglasuuriga, mis sisaldab 100% looduslikku kakaovõid. Ettevõtte tooted ei sisalda kunstlikke säilitusained.
Tutvunud lähemalt Kalevi šokolaaditahvlitega tekib küsimus, miks on mõnede šokolaaditahvlite koostises siiski märgitud “taimne rasv” ja millise rasvaga on tegemist? Ametlikule järelpärimisele vastab Kalevi kommunikatsioonijuht järgmist: ” Kalevi šokolaadimassid on tõepoolest kõik valmistatud vaid puhtast kakaovõist ega sisalda muid taimseid rasvu. Küll aga leidub neid vähesel määral mõnedes lisanditega šokolaaditahvlites ja just neis oleva lisandi koostises (mitte šokolaadis).”
NÄITED Kalevi toodangust:
- Piimašokolaad “Anneke” (suhkur, kakaovõi, täispiimapulber, koorepulber, kakaomass, emulgaator/sojaletsitiin, vanilliin)
- Kalev Special – piimašokolaad (suhkur, täispiimapulber, kakaovõi, kakaomass, emulgaator/sojaletsitiin, sool, vanilliin)
Kalev Dark - tume šokolaad kirsiga (suhkur, kakaomass, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, kakaovõi, kirsipüree 4%, õunapüree, fruktoosi-glükoosisiirup, riisijahu, taimne rasv, želeeriv aine/pektiin, happesuse regulaator/sidrunhape, emulgaator/sojaletsitiin, lõhna- ja maitseaine)
- Kalev Finest Chocolate – tume šokolaad apelsini ja rohelise teega (Suhkur, kakaomass, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, kakaovõi, apelsin 2,1%, õunapüree, roheline tee 1%, laktoos, glükoosi- ja fruktoosisiirup, taimne rasv, želeeriv aine /pektiin, happesuse regulaator/sidrunhape, emulgaator/sojaletsitiin, lõhna- ja maitseaine)
Kalev Desiree tume šokolaad espresso maitselise täidisega (suhkur, kakaomass, taimne rasv, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, kakaovõi, lõssipulber, laktoos, emulgaator/sojaletsitiin, lõhna- ja maitseaine)
- Kalev White valge šokolaad (suhkur, kakaovõi, koorepulber, vadakupulber, laktoos, emulgaator/sojaletsitiin, vanilliin, sool)
Kamatahvel (suhkur, taimne rasv, kamajahu 22%, täispiimapulber, kakaopulber, kohv, emulgaator/sojaletsitiin, vanilliin)
- Šokolaadikomm Oravake oli ainukene Kalevi komm Säästumarketis, milles ei leidunud hüdrogeenitud taimerasvu
- Kalevi Tume šokolaad 72% ei sisalda taimseid rasvu
Kõlleste kommimeistrid
Kõlleste kommimeistrite toodang on eranditult käsitsi valmistatud ja säilitusaineteta. Tootevalikus on 17 erinevat sorti šokolaadi. Peamiselt on lisanditeks mesindussaadused – taruvaik, õietolm ja suir. Kuid toodetakse veel paljude teiste huvitavate lisanditega šokolaade kuni küüslauguni välja.
- Piimašokolaad sarapuupähklitega (1,5% taruvaiku, 20% sarapuupähkleid… ?)
Kodulehel puudub kahjuks täpsem info šokolaaditahvlite koostise kohta
Saksa šokolaaditootja “Ritter Sport”
Ritter Sport kinnitab, et kuigi Euroopa Liidu kokkulepped lubavad kuni 5% “kakaovõiasendajate” kasutamist, siis kasutatakse Ritter Sport šokolaadides endiselt üksnes 100% kakaovõid.
NÄITED Ritter Sport toodangust:
Ritter Sport Voll-Nuss – piimašokolaad tervete metsapähklitega (suhkur, metsapähkel, kakaovõi, kakaomass, koorepulber, lõssipulber, vadakupulber, piimarasv, emulgaator/sojaletsitiin, looduslikud lõhna- ja maitseained)
Soome magusatootja “Fazer”
Fazeri toodangu populaarseim šokolaad on Karl Fazeri piimašokolaad. Selle armastatud šokolaadi salajane retsept on püsinud muutumatuna aastast 1922, kui Fazeri piimašokolaad oma kuulsas sinises paberis esimest korda turule toodi. Võib-olla just tänu sellele ei sisalda KarlFazeri kaubamärki kandvad šokolaadid hüdrogeenitud taimseid rasvu. Kahjuks ei saa sedasama öelda Fazeri teiste kaubamärkide kohta.
NÄITED Fazeri toodangust:
Fazer Hazelnut – piimašokolaad tervete metsapähklitega (piim, suhkur, metsapähkel, kakaovõi, kakaomass, emulgaator/sojaletsitiin, sool, lõhna- ja maitseaine)
Geisha – piimašokolaad pehme metsapähklitäidisega (piim, suhkur, kakaovõi, metsapähkel, kakaomass, taimne rasv, nisujahu, emulgaator/sojaletsitiin, sool, hüdrogeenitud taimne rasv, lõhna- ja maitseaine)
Dumle – piimašokolaad iirisetäidisega (piim, suhkur, täispiimapulber, glükoosisiirup, kakaovõi, kakaomass, hüdrogeenitud taimne rasv, vadakupulber, lõssipulber, emulgaator/sojaletsitiin, želeeriv aine/pektiin, lõhna- ja maitseaine)
- Fazer Tume šokolaad 70% ei sisalda taimseid rasvu
Läti maiustustetootja “Laima”
Baltimaade suurim maiustustetootja annab oma kodulehel teada, et “Laima maiustused on tuntud oma kõrge kvaliteedi ja unikaalse maitse poolest”. Taimerasvade teemat ei puudutata.
- “Ekstra” piimašokolaad krõbisevate vahvlitükkidega (suhkur, kakaovõi, piimapulber, kakaomass, vahvlid 3% , nisujahu, munamass, emulgaator E442, kergitusaine E550, lõhna- ja maitseaine vanilliin)
- Mõru šokolaad, kakao sisaldus 70% (kakaomass, suhkur,
vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, kakaovõi, emulgaator E442, lõhna- ja maitseaine vanilliin)
Ja veel…
- Prisma omatoodete sarjas Rainbow on Šveitsi tume kvaliteetšokolaad (kakaomass, suhkur, kakaovõi, emulgaator E322, aroomiaine. Kakaod vähemalt 56%)
- Mõru šokolaad piparmünditäidisega Saksa firmalt Weinrich (Šokolaad - kakaomass, suhkur, kakaovõi, laktoos, või, emulgaator: sojaletsitiin, lõhna- ja maitseaine vanilliin. Kakao sisaldus vähemalt 50%. Täidis 42% – suhkur, glükoosisiirup, piparmündiõli, pehmendaja: invertaas)
Huvitavaid artikleid:
- “Sõber šokolaad” (Britt Rosen, 18.10.2008, Postimees/Arter )
- “Tervislik šokolaad” (Aet Trisberg, 19.03.2010, Bioneer)
One Response to Šokolaadid transrasvaga ja ilma
Lisa kommentaar Tühista vastus
Languages
Teemad
- Aktsioon SÖÖDAV SÖÖK (6)
- Ilunipid (3)
- Kahjulikud e-ained (5)
- Keskkond (3)
- Looduskosmeetika (9)
- Määratlemata (8)
- Mõtteainet (19)
- pH-tasakaal (2)
- Ravimtaimed (6)
- Taaskasutus (2)
- Tervis (17)
- Tervislik toitumine (24)
- Toiduretseptid (9)
- Toitumisnõuanne (8)
- Traditsioonide tarkus (28)
- Transrasvad (5)
- Uncategorized (5)
- Uudised (6)
Arhiiv
- november 2021 (1)
- märts 2017 (2)
- veebruar 2017 (1)
- mai 2013 (1)
- aprill 2013 (4)
- märts 2013 (4)
- detsember 2011 (1)
- november 2011 (1)
- oktoober 2011 (2)
- september 2011 (11)
- august 2011 (1)
- juuli 2011 (2)
- mai 2011 (3)
- aprill 2011 (8)
- märts 2011 (9)
- veebruar 2011 (5)
- jaanuar 2011 (4)
- november 2010 (1)
- oktoober 2010 (2)
- september 2010 (7)
- august 2010 (3)
- aprill 2010 (1)
- märts 2010 (1)
- veebruar 2010 (2)
Ja lisaks sisaldavad peaaegu kõik need tooted ka kaugelt rohkem suhkrut, kui vajalik.