transrasvad - pahategijad šokolaadis

transrasvad - pahategijad šokolaadis

Šokolaad on Eestis kehtivate “Kakao- ja šokolaaditoodete koostis- ja kvaliteedinõuete” definitsiooni kohaselt  kakaovõist valmistatud maius, mis võib sisaldada maksimaalselt kuni 5% muud taimset rasva. Kusjuures lubatud on vaid 6 liiki taimseid rasvu  nn kakaovõi ekvivalendid, mis vastavad seaduses reglementeeritud nõuetele.

Siiski tekib maiasmokal õigustatud küsimus -  miks üldse peaks šokolaadis kakaovõid teiste taimsete rasvadega asendama? Tarbija kahtlustab, et tootjad eelistavad odavamat toorainet.  Üsna levinud on arvamus,  et taimset rasva sisaldavad maiustused sisaldavad transrasvu, mis on tervisele kahjulikud.

Toiduainetehnoloogide väitel parandab taimsete rasvade lisamine šokolaadi  kvalitatiivseid näitajaid.  Tarbijad ei oska vahet teha,  et mõiste “taimne rasv” ei tähenda automaatselt “hüdrogeenitud taimset rasva” ega “hüdrogeenitud taimne rasv” üksüheselt transrasva. Juhul kui toode tõepoolest sisaldab hüdrogeenitud taimset rasva, siis on tootjal kohustus see täpselt sellises sõnastuses tootele märkida.  Kahjuks ei anna see tarbijale veel üheselt mõistetavat teavet selle kohta,  kas ja kui palju transrasvu see toode sisaldab. Siit järeldus – tarbija jaoks on tootes sisalduv taimne rasv (eriti aga hüdrogeenitud taimne rasv) ohu märk!

Vaatleme lähemalt erinevate  magusatootjate toodangut.

Eesti kommivabrik “Kalev”

Kommisõpru peaks rahustama 21.10.2010 Kalevi kodulehel avaldatud uudis, milles  “Kalev” ütleb EI TRANSRASVADELE oma toodetes.  Sealt võib lugeda, et alates septembrist 2010 kasutab “Kalev” kõigi oma maiustuste valmistamisel uue põlvkonna hüdrogeenimata taimseid rasvu.  Kalevi šokolaadid on valmistatud puhtast kakaovõist ning ei sisalda muid taimseid rasvu.  Samuti on eranditult kõik “Kalevi” glasuuritud kommid nüüdsest kaetud puhta šokolaadiglasuuriga, mis sisaldab 100% looduslikku kakaovõid.  Ettevõtte tooted ei sisalda kunstlikke säilitusained.

Tutvunud lähemalt Kalevi šokolaaditahvlitega tekib küsimus, miks on mõnede šokolaaditahvlite koostises siiski märgitud “taimne rasv” ja millise rasvaga on tegemist? Ametlikule järelpärimisele vastab Kalevi kommunikatsioonijuht järgmist: ” Kalevi šokolaadimassid on tõepoolest kõik valmistatud vaid puhtast kakaovõist ega sisalda muid taimseid rasvu. Küll aga leidub neid vähesel määral mõnedes lisanditega šokolaaditahvlites ja just neis oleva lisandi koostises (mitte šokolaadis).”

NÄITED Kalevi toodangust:

  • Piimašokolaad “Anneke” (suhkur, kakaovõi, täispiimapulber, koorepulber, kakaomass, emulgaator/sojaletsitiin, vanilliin)

    piimašokolaad

    piimašokolaad

  • Kalev Special – piimašokolaad (suhkur, täispiimapulber, kakaovõi, kakaomass, emulgaator/sojaletsitiin, sool, vanilliin)
  • taimne rasv šokolaadisKalev Dark - tume šokolaad kirsiga (suhkur, kakaomass, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, kakaovõi, kirsipüree 4%, õunapüree, fruktoosi-glükoosisiirup, riisijahu, taimne rasv, želeeriv aine/pektiin, happesuse regulaator/sidrunhape, emulgaator/sojaletsitiin, lõhna- ja maitseaine)
  • Kalev Finest Chocolate – tume šokolaad apelsini ja rohelise teega (Suhkur, kakaomass, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, kakaovõi, apelsin 2,1%, õunapüree, roheline tee 1%, laktoos, glükoosi- ja fruktoosisiirup, taimne rasv, želeeriv aine /pektiin, happesuse regulaator/sidrunhape, emulgaator/sojaletsitiin, lõhna- ja maitseaine)
  • Kalev Desiree tume šokolaad espresso maitselise täidisega (suhkur, kakaomass, taimne rasv, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, kakaovõi, lõssipulber, laktoos, emulgaator/sojaletsitiin, lõhna- ja maitseaine)

  • Kalev White valge šokolaad (suhkur, kakaovõi,  koorepulber, vadakupulber, laktoos, emulgaator/sojaletsitiin, vanilliin, sool)
  • taimne rasv KamatahvlisKamatahvel (suhkur, taimne rasv, kamajahu 22%, täispiimapulber, kakaopulber, kohv, emulgaator/sojaletsitiin, vanilliin)
  • Šokolaadikomm Oravake oli ainukene Kalevi komm Säästumarketis, milles ei leidunud hüdrogeenitud taimerasvu
  • Kalevi Tume šokolaad 72% ei sisalda taimseid rasvu

Kõlleste kommimeistrid

Kõlleste kommimeistrite toodang on eranditult käsitsi valmistatud ja säilitusaineteta. Tootevalikus on 17 erinevat sorti šokolaadi. Peamiselt on lisanditeks mesindussaadused – taruvaik, õietolm ja suir. Kuid toodetakse veel paljude teiste huvitavate lisanditega šokolaade kuni küüslauguni välja.

  • Piimašokolaad sarapuupähklitega (1,5% taruvaiku, 20% sarapuupähkleid… ?)

Kodulehel puudub kahjuks täpsem info šokolaaditahvlite koostise kohta

Saksa šokolaaditootja “Ritter Sport”

Ritter Sport kinnitab, et kuigi Euroopa Liidu kokkulepped lubavad kuni 5% “kakaovõiasendajate” kasutamist, siis kasutatakse Ritter Sport šokolaadides endiselt üksnes 100% kakaovõid.

NÄITED Ritter Sport toodangust:

  • Ritter Sport Voll-Nuss – piimašokolaad tervete metsapähklitega (suhkur, metsapähkel, kakaovõi, kakaomass, koorepulber, lõssipulber, vadakupulber, piimarasv, emulgaator/sojaletsitiin, looduslikud lõhna- ja maitseained)

Soome magusatootja “Fazer”

Fazeri toodangu populaarseim šokolaad on Karl Fazeri piimašokolaad.  Selle armastatud šokolaadi salajane retsept on püsinud muutumatuna aastast 1922, kui Fazeri piimašokolaad oma kuulsas sinises paberis esimest korda turule toodi. Võib-olla just tänu sellele ei sisalda KarlFazeri kaubamärki kandvad šokolaadid hüdrogeenitud taimseid rasvu. Kahjuks ei saa sedasama öelda Fazeri teiste kaubamärkide kohta.

NÄITED Fazeri toodangust:

  • Fazer Hazelnut – piimašokolaad tervete metsapähklitega (piim, suhkur,  metsapähkel, kakaovõi, kakaomass, emulgaator/sojaletsitiin,  sool, lõhna- ja maitseaine)
  • Geisha – piimašokolaad pehme metsapähklitäidisega (piim, suhkur, kakaovõi, metsapähkel, kakaomass, taimne rasv, nisujahu, emulgaator/sojaletsitiin, sool, hüdrogeenitud taimne rasv, lõhna- ja maitseaine)
  • Dumle – piimašokolaad iirisetäidisega (piim, suhkur, täispiimapulber, glükoosisiirup, kakaovõi,  kakaomass, hüdrogeenitud taimne rasv, vadakupulber, lõssipulber, emulgaator/sojaletsitiin, želeeriv aine/pektiin, lõhna- ja maitseaine)
  • Fazer Tume šokolaad 70% ei sisalda taimseid rasvu

Läti maiustustetootja “Laima”

Baltimaade suurim maiustustetootja annab oma kodulehel teada, et “Laima maiustused on tuntud oma kõrge kvaliteedi ja unikaalse maitse poolest”. Taimerasvade teemat ei puudutata.

Näited “Laima” toodangust:

  • “Ekstra” piimašokolaad krõbisevate vahvlitükkidega (suhkur, kakaovõi, piimapulber, kakaomass, vahvlid 3% ,  nisujahu, munamass, emulgaator E442, kergitusaine E550, lõhna- ja maitseaine vanilliin)
  • Mõru šokolaad, kakao sisaldus 70% (kakaomass, suhkur, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, kakaovõi, emulgaator E442, lõhna- ja maitseaine vanilliin)

Ja veel…

  • Prisma omatoodete sarjas Rainbow on Šveitsi tume kvaliteetšokolaad (kakaomass, suhkur, kakaovõi, emulgaator E322, aroomiaine. Kakaod vähemalt 56%)
  • Mõru šokolaad piparmünditäidisega Saksa firmalt Weinrich             (Šokolaad - kakaomass, suhkur, kakaovõi, laktoos, või, emulgaator: sojaletsitiin, lõhna- ja maitseaine vanilliin. Kakao sisaldus vähemalt 50%. Täidis 42% – suhkur, glükoosisiirup, piparmündiõli, pehmendaja: invertaas)

Huvitavaid artikleid:

One Response to Šokolaadid transrasvaga ja ilma

  1. Ja lisaks sisaldavad peaaegu kõik need tooted ka kaugelt rohkem suhkrut, kui vajalik.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>