Kahtased ained, mida Harmoonikum väldib. Mida soetad, seda toetad!

E-aine ei ole alati tervisele ohtlik. Paljud E-ga tähistatud toidulisandid on ammustest aegadest tuntud ja kasutatud toidumaterjal (nt.  sool, äädikas, agar-agar). Need ained annavad meile keelel tunda, kui üleliia palju saab.  Mõistlikul määral on aga head säilitajad, maitsestajad, paksendajad.

Tänasel päeval on tohutu hulk moodsaid, keemiliselt vamistatud aineid, mis toidu omadusi „ parandavad”.  Kui need esinevad ka looduses, peaks neid lisama nii vähe, et loomulikku tasakaalu mitte rikkuda. Kui neid aga looduses ei esine, peaks küll üliettevaatlik olema. Nendega inimkatsed alles käivad.

Allolev nimekiri on niisiis ettevaatlike inimeste jaoks, kes ei taha inimkatsetustes osaleda. Osa neist ainetest on juba Terviseameti poolt keelatud (varem olid lubatud!!!), kuid mõned tootjad panevad neid endiselt süüdimatult toidu sisse(asovärvid). Osad on aga ikka veel lubatud…. Ka ei ole nimekiri täielik,uusi senitundmatuid aineid tuleb aina peale.

Nimekirjas on nii E-number kui nimetus ,tootjad kasutavad ju nii ühte kui teist.

E102, tartrasiin

E104, hiniinkollane

E110, päikeseloojang

E120, karmiinpunane, karmiinhape, cochineal

E122, karmoisiin, asorubiin

E124, erkpunane 4R, uuskošenill,  Ponceau 4R (Cochineal Red, New Coccine)

E127, erütrosiin

E128, punane 2G

E129, võlupunane AC

E131, patenesinineV

E132, indigokarmiin (indigotiin)

E133, briljantsinine FCF

E142, roheline S

E151, briljantmust

E154, pruun FK

E155, pruun HT

E173, alumiinium

E180, litoolrubiin BK

E200, sorbiinhape

E210, bensoehape, benseenkarboksüülhape

E211, naatriumbensoaat

E212, kaaliumbensoaat

E213, kaltsiumbensoaat

E214, etüül-p-hüdroksübensoaat, etüülparabeen

E215, etüül-p-hüdroksübensoaadi naatriumsool

E216, propüül-p-hüdroksübensoaat, propüülparabeen

E217, propüül-p-hüdroksübensoaadi naatriumsool

E218, metüül-p-hüdroksübensoaat, metüülparabeen

E219, metüül-p-hüdroksübensoaadi naatriumisool

E230, bifenüül, difenüül

E232, naatriumortofenüülfenolaat

E239, heksametüleentetraamiin, heksamiin, urotropiin, meteenamiin

E242, dimetüülkarbonaat

E249, 250, 251, 252, salpeetrid, nitritid – on ohtlikusdvaid väikelastele, suurematele suures koguses

E320, butüülhüdroksüanisool, BHA

E321, butüülhüdroksütolueen, BHT

E338, ortofosforhape, fosforhape

E363, merevaikhape

E380, ammooniumtsitraat, triammooniumtsitraat

E385, kaltsiumdinaatriumetüleendiamiintetraatatsetaat, EDTA kaltsiumnaatriumsool

E551, amorfne ranidioksiid (ohtlik vaid sissehingamisel)

E620, glutamiihape, (+)glutamiinhape

E621, naatriumvesinikglutamaat

E622, kaaliumvesinikglutamaat

E623, kaltsiumglutamaat

E951, aspartaam

E952(1), tsüklamiinhape

E952(2), tsüklamiinhappe naatriumsool

E952(3), tsüklamiinhappe kaltsiumsool

E954(1), sahhariin

E954(2), sahhariini naatriumsool

E954(3)), sahhariini kaltsiumsool

E954(4), sahhariini kaaliumsool

E962, aspartaam-atsesulfaamsool

Enamus neist suurendavad astma, vähi, allergiate, epilepsia ja peavalude riski, tekitavad hüperaktiivsust, nõrgendavad immuunsust.

Ka neid toidulisandeid, mis selles tabelis pole, ei peaks igapäevaselt ja suurtes kogustes tarvitama. Toitume ikka toiduainetest, mitte lisanditest.

Koostas: Ene Lill