Transrasvad toidulaual – varitsev oht tervisele!
Kas tead, kuidas saadakse taimeõli? Peale seemnete vabastamist kestadest surutakse külmpressimisel välja kõik, mis võimalik. See on esimene külmpress, mille tulemusel saadakse kvaliteetne õli, milles sisaldub kõik see, mis on omane ka toormele. Selline õli on kallis ja tekib palju jääki.
Kuivõrd tootja eesmärgiks on saada võimalikult palju õli sellestsamast toormest, siis esimese külmpressi jäägis [...]
Kas tead, kuidas saadakse taimeõli? Peale seemnete vabastamist kestadest surutakse külmpressimisel välja kõik, mis võimalik. See on esimene külmpress, mille tulemusel saadakse kvaliteetne õli, milles sisaldub kõik see, mis on omane ka toormele. Selline õli on kallis ja tekib palju jääki.
Kuivõrd tootja eesmärgiks on saada võimalikult palju õli sellestsamast toormest, siis esimese külmpressi jäägis sisalduva õli saab peaaegu täielikult eraldada ekstraheerimisega, kus lahustina kasutatakse heksaani. Heksaan lahustab hästi rasvu ja kannab need substraadilt lahusesse. Seejärel heksaan aurustatakse, mille tulemusena saadakse täiendav kogus õli. Harilikult kasutatakse seda meetodit rafineeritud õli tootmiseks ja ka nende õlide puhul, mida kasutatakse majoneeside ja margariinide tootmiseks.
Õli välimust “parandatakse” kõrgetel temperatuuridel rafineerimise, lõhnastamise ja valgendamise abil. Tulemusena saadakse mitte õli, vaid puhas rasv lahustatuna suure hulga vabade radikaalidega. Rafineeritud õli on täielikult denatureeritud (mitteloomulik) ja kantserogeenne.
Transrasvad – margariini kahjulik koostisaine
Margariini lähteainena kasutatakse rafineeritud lõhnatustatud taimeõli, mis on toodetud eespool kirjeldatud meetodil. Taimeõli tahkestamiseks õli soojendatakse ja sellest juhitakse läbi vesinikku katalüsaatori (nikkel) abil. Selle protsessi – hüdrogeniseerimise – tulemusena ühinevad vesiniku aatomid taimeõli molekulidega, muutes need looduses tundmatuks ühendiks – transrasvaks. Sellisele nimetusele vastab täielikult ka toote välimus: hallikasroheline, konsistentsilt meenutab vedelat kohupiima ja haiseb vastikult. Kollane värvus antakse ollusele kunstlike värvainete lisamisega ja maitset parandatakse kunstlike aromatisaatoritega.
Transrasv on ühend, mis ühelt poolt on nagu rasvhape, kuid teisalt ebaloomuliku ehitusega. Ebaõigesti molekuli liidetud vesiniku aatomid pidurdavad organismis keemilisi protsesse rakutasandil. Sel põhjusel ongi transrasvade tarbijale tagatud täielik kaos rakutasandil. Kirjeldatud manipulatsioonide tulemusena kaotab õli kõik looduslikud antioksüdandid, muutudes kiiresti rääsuvaks. See tingib omakorda vajaduse lisada sünteetilisi konservante. Pane tähele, et eelpoolkirjeldatud “dieettoodet” pakutakse enamasti kui kõige uudsemat tervislikku toitu või nn lahjat võid.
Transrasvad on koostisena…
- kõigis margariinides ja nn lahjades võietes;
- peaaegu kõigis majoneesides;
- kõigis chipsides ja kreekerites;
- eelküpsetatud poolfabrikaatides;
- friikartulites;
Tähelepanu lapsevanem! Lastele koduse desserdi valmistamiseks on vaja õli/võid, mune, pähkleid, suhkrut. Kas pole mõtlemapanev, et tööstuslikus tootmises piisab selleks üksnes suhkrust, transrasvast ja pikast nimekirjast kunstlikest värvainetest…
Tooted, mis on kahtlased, et mitte öelda tervisele ohtlikud:
- kuivhommikusöögid
- rasvatu piim
- pakimahlad
- puljongikuubikud
- valmiskastmed
- kuivsupid
- vorstid ja pooltooted (viinerid, hamburgerid jne)
- rafineeritud õlid
- margariin
- konservid, millele on märgitud “vürtsid”, aga pole täpsustatud, millised.
4 Responses to Transrasvad toidulaual – varitsev oht tervisele!
Lisa kommentaar Tühista vastus
Languages
Teemad
- Aktsioon SÖÖDAV SÖÖK (6)
- Ilunipid (3)
- Kahjulikud e-ained (5)
- Keskkond (3)
- Looduskosmeetika (9)
- Määratlemata (8)
- Mõtteainet (19)
- pH-tasakaal (2)
- Ravimtaimed (6)
- Taaskasutus (2)
- Tervis (17)
- Tervislik toitumine (24)
- Toiduretseptid (9)
- Toitumisnõuanne (8)
- Traditsioonide tarkus (28)
- Transrasvad (5)
- Uncategorized (5)
- Uudised (6)
Arhiiv
- november 2021 (1)
- märts 2017 (2)
- veebruar 2017 (1)
- mai 2013 (1)
- aprill 2013 (4)
- märts 2013 (4)
- detsember 2011 (1)
- november 2011 (1)
- oktoober 2011 (2)
- september 2011 (11)
- august 2011 (1)
- juuli 2011 (2)
- mai 2011 (3)
- aprill 2011 (8)
- märts 2011 (9)
- veebruar 2011 (5)
- jaanuar 2011 (4)
- november 2010 (1)
- oktoober 2010 (2)
- september 2010 (7)
- august 2010 (3)
- aprill 2010 (1)
- märts 2010 (1)
- veebruar 2010 (2)
Tere! Olen hetkel otsimas tervislikke nn mahedaid toitumisvõimalusi, làhtudes oma pere rahalistest võimalustest. Ise olen mõelnud, et kuna maheõli on küpsetamiseks suhteliselt kallis, et kas sobiks nàiteks ise tehtud või toorpiimast?
Tere Kirsika!
Tegelikult sobivad küpsetamiseks alla 200 kraadi juures kõik õlid, ka oliiviõli. Praadimiseks (pruunistamiseks) eelistan Eesti Olivia rapsiõli, see ikka puhtam kui välismaine, kuid eks nad ikka pritsivad oma põldusid ka meil.
Kui piimarasvaga praadida, peab valmistama kii. Kii valmistamine käib nii: tavalist võid keedetakse madalal kuumusel kuni peale tuleb vaht ja see riisutakse (see praadimisel pruunistuks ja tekitaks kantserogeenseid ühendeid). Puhas piimarasv jääb järele, see pannakse purki ja kasutatakse praadimiseks. Säilib hästi külmikus.
Ene
[...] taimerasv on odav ja kergesti emulgeeritav, on see sageli “jäätise” peamine koostisaine. Lisaks sisaldab selline [...]
[...] Loe veel taimeõlidest ja -rasvadest artiklist “Transrasvad toidulaual” [...]