Tume šokolaad on tervisele kasulik

Tume šokolaad on tervisele kasulik

Teadlased on palju uurinud šokolaadi omadusi ning tõestanud, et mõõdukas šokolaadi tarbimine on tervisele kasulik. Seejuures ei tohi muidugi unustada, et kasulik on eelkõige tume šokolaad – šokolaad, mille kakaosisaldus on vähemalt 70% .

Tume šokolaad on väga mitmekülgne toode, sisaldades teadaolevalt umbes 380 keemilist ainet. Šokolaad sisaldab rauda, kaaliumi, kaltsumi, magneesimi, vaske, ning vitamiine A, B1, C, D, E. Tekib küsimus – miks me peaksime tarbima igavaid vitamiinitablette?

Tume šokolaad aitab leevendada kroonilise väsimuse sümptomeid, nagu selgub Suurbritannia teadlaste avaldatud töös. Kuus kuud kestnud väsimus, millele kaasnesid lihasvalud, peavalud ja halvenenud mälu, kadusid, kui tarbiti kahe kuu jooksul kolm korda päevas 15 grammi tumedat šokolaadi. Tumedas šokolaadis on rikkalikult aineid, mis hõlbustavad signaalide ülekannet ajus.

Uurimise all on ka võimalik šokolaadi vananemisprotsessi pidurdav toime, millele on pidevalt juurde kogunemas teaduslikke fakte. Teadaolevalt piisab ainult 15 grammi tumeda šokolaad söömisest iga päev, et eluiga pikeneks ühe aasta võrra.

Šokolaadi ühes peamises koostisosas kakaovõis sisaldub rohkelt steariinhapet, tänu millele ei tõsta šokolaadi söömine vere kolesteroolitaset ega suurenda seetõttu ka südame-veresoonkonnahaigustesse haigestumise riski. Huvitav on teada, et kakaovõi on üks kallimaid toidurasvu üldse – kõrge hinna taga on tervislik rasvhappeline koostis.

Tume šokolaad sisaldab samu looduslike antioksüdantsete omadustega flavonoide (katehhiine), mida näiteks tee,  õunad, küüslauk ja punane vein. Flavonoidid mängivad olulist biokeemilist osa südame – veresoonkonna haiguste arengus, pidurdades veresoonte lupjumist ja trombivalmidust, ning isegi teatud paikmega vähiliikide ennetust. Ühes uuringus arvutati välja, et kaitsev toime saavutatakse, kui tarbitakse päevas kas 4 õuna, 2 tassi musta teed, tükk tumedat šokolaadi või klaas punast veini.

Uuringud näitavad, et flavonoidide rohke tume šokolaad suurendab ka ajuvereringet, mis omakorda aitab mõjutada kognitiivseid omadusi – näiteks tajumisvõimet, probleemide lahendamist, mõtlemist ning loovust.

Tume šokolaad stimuleerib endorfiinide vabastamist ajus, mis tekitab hea tuju, peletab väsimuse ja juhib  üliinimlikele tegudele. Ajuvitamiin türosiin, alandab vererõhku, stabiliseerib veresuhkru taset ning aktiviseerib kilpnääret, kiirendades nõnda ainevahetust ja alandades kehakaalu. Türosiin on ka üheks lähtaineks „õnnehormooni“ ehk serotiini tekkimisele organismis. Serotiin reguleerib und, pärsib näljatunnet, väldib meeleolu kõikumisi ja kontrollib söömisel õigeaegselt küllustunde tekkimist.

šokolaad ei tekita kaariest

šokolaad ei tekita kaariest

Üks huvitav tähelepanek räägib veel selle poolt, et hambakaariese teke ei ole üldsegi šokolaadiga seotud, pigem vastupidi -  kakaovõi vähendab happesust suus ja kaariese naastu tekke ulatust.

Tume šokolaad on  seega ülimalt kasulik, peites endas aineid, mis aitavad ennetada haigusi, tõstavad tuju ja maandavad stressi. Muidugi ei puudu ka reipuse ja heaolutunde tekkimine ning rahulolu iseenda ja kogu ümbritseva maailmaga.

Kuna poest saada olevad šokolaadikompvekid sisaldavad enamasti tervise seisukohalt liiga palju suhkrut  ja nende kakaomassi sisaldus ei ole piisavalt kõrge, siis oleks mõistlik need kodus ise valmistada. Ise valmistades saab jälgida hoolikalt nii täidise kui šokolaadi kvaliteeti ja kakaomassi sisaldust ning enda maitse eelistustele ka vastavad trühvlid valmistada.

PS! Harmoonikumis viime regulaarselt läbi šokolaadikoolitusi.  Nii selliseid, kus teemaks tooršokolaad, teinekord jälle tervislike trühvlite valmistamine.  Oodatud on kõik, kel meel on maias, kuid mõttes ka tervis!

Tagged with:
 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>