Supertoit KAPSAS
“Kui toidulauale mahub veel üks toiduaine, olgu see kapsas“, kirjutab Aive Luigela oma raamatus “Targalt toitudes terveks”. Kapsas on väga palju väärtuslikku sees – rida vitamiine, mitmeid mineraalaineid, kõvasti kiudaineid, märkimisväärselt bioaktiivseid ühendeid jpm kasulikku ja seejuures vähe kaloreid.
Kapsaste suguvõsa on suur, [...]
“Kui toidulauale mahub veel üks toiduaine, olgu see kapsas“, kirjutab Aive Luigela oma raamatus “Targalt toitudes terveks”. Kapsas on väga palju väärtuslikku sees – rida vitamiine, mitmeid mineraalaineid, kõvasti kiudaineid, märkimisväärselt bioaktiivseid ühendeid jpm kasulikku ja seejuures vähe kaloreid.
Kapsaste suguvõsa on suur, neid on üle saja liigi. Kui jutt on kapsast, tuleb meil esimesena silme ette tavaline valge peakapsas kui Eestimaal kõige levinum köögivili. Ometi on valgest peakapsast väärtuslikumaid liike. Näiteks sisaldab punane peakapsas 2 korda rohkem C-vitamiini ja 4 korda rohkem karotenoide kui valge peakapsas. Spargelkapsas e brokoli on esikohal kaltsiumisisalduselt. Rooskapsas e brüsseli kapsas sisaldab elutähtsaid toitaineid tunduvalt rohkem kui valge peakapsas. Selles on ohtralt kergesti omastatavaid taimseid valke, mineraalainetest kaltsiumi ja rauda.
Kapsas teeb reipaks, annab jõudu ning hoiab organismi tasakaalus. Peale selle aitab kapsas ravida mitmesuguseid tõbesid - ära hoida vähktõbe, takistada veresoonte lupjumist, hoida vererõhku normi piires, tugevdada luustikku.
Aive Luigela soovitab nädalas ära süüa ühe terve kapsapea! See tundub esialgu jahmatavalt suur kogus, kuid polegi nii palju kui see 7 päeva peale ära jagada. Seda enam, et kapsast saab kasutada väga mitmel moel – salatitesse, suppidesse, hautistesse ja pirukatesse.
Lõpetuseks ühe lihtsa, kuid maitsva salati retsept.
PUNASE KAPSA SALAT
- punane peakapsas (peenteks ribadeks riivitud)
- heldelt õunu (jämedalt riivitud)
- peotäis rosinaid (pestud ja pisut leotatud)
- väike peotäis kreeka pähkleid (jämedalt hakitud)
- jogurtikaste (jogurtit, sidrunimahla, tsipa soola ja suhkrut, maitse järgi maitserohelist- näiteks tilli ja peterselli)
Sega kõik kokku ja naudi. Tunned, kuidas tervis tuleb.
Languages
Teemad
- Aktsioon SÖÖDAV SÖÖK (6)
- Ilunipid (3)
- Kahjulikud e-ained (5)
- Keskkond (3)
- Looduskosmeetika (9)
- Määratlemata (8)
- Mõtteainet (19)
- pH-tasakaal (2)
- Ravimtaimed (6)
- Taaskasutus (2)
- Tervis (17)
- Tervislik toitumine (23)
- Toiduretseptid (9)
- Toitumisnõuanne (7)
- Traditsioonide tarkus (28)
- Transrasvad (5)
- Uncategorized (5)
- Uudised (6)
Arhiiv
- märts 2017 (2)
- veebruar 2017 (1)
- mai 2013 (1)
- aprill 2013 (4)
- märts 2013 (4)
- detsember 2011 (1)
- november 2011 (1)
- oktoober 2011 (2)
- september 2011 (11)
- august 2011 (1)
- juuli 2011 (2)
- mai 2011 (3)
- aprill 2011 (8)
- märts 2011 (9)
- veebruar 2011 (5)
- jaanuar 2011 (4)
- november 2010 (1)
- oktoober 2010 (2)
- september 2010 (7)
- august 2010 (3)
- aprill 2010 (1)
- märts 2010 (1)
- veebruar 2010 (2)