Eesti toidukultuuri meistrikool

Telli koolitus oma sõpraderingile või tule koos töökaaslastega. See koolituskava on kokku pandud Eesti toidukultuuri ja tervise edendamiseks, moodsate toiduainete maailmas tervise säilitamiseks, keskkonna hoidmiseks ja Eesti põllumeeste töö väärtustamiseks.

Koolitustel valmistame tervislikku ja maitsvat toitu ning õpime selgeks tehnoloogilised nipid, valime parima tooraine ja toiteväärtust säilitavad valmisviisid. Saame ülevaate roogade ajaloost ja ajas muutumise põhjustest. Iga koolitus lõppeb ühise söömaajaga.

Õpiväljundid

Õppija:

oskab valmistada Eesti toitukultuuri klassikalisi roogasid

teab Eesti rahvakalendri tähtpäevade kombeid ja oskab teha nendele kohast pärimustoitu

teab, kuidas töötlemine muudab toidu omadusi tervislikkuse või ebatervislikkuse suunas

teab tervisliku toitumise põhitõdesid, toiduainete omadusi ja paastu mõju tervisele

oskab meisterlikult kasutada Eesti loodusande tervise heaks jätkusuutlikul moel

teab, kuidas ja milleks teha fermenteeritud toitu

oskab kasutada klassikalisi kokakunsti võtteid toidu maitseomaduste kujundamiseks

Moodulid

  1. Fermenteeritud toidud: peenleib ja linnaseleib, hapendatud kapsas (või kimchi), kiisel, kali, mõdu. Video läbiviidud töötoast
  2. Odratoidud: toiteväärtus ja tervislikkus, kasutusviisid ( orsotto, mulgipuder, mulgikapsad, odrakarask) Video
  3. Lihatoidud: toiteväärtus ja tervislikkus, kasutusviisid (ahjupraad, šnitsel, sült, puljong, subproduktid ) Rupskitoidud ja maalammas
  4. Paastuaja toidud. Kapsas: toiteväärtus ja tervislikkus, kasutusviisid (kapsavokk, kapsasalat, kapsarullid (ka laisad), kapsapirukas, kapsakrõpsud, hapukapsatoidud, hapukapsamahl)
  5. Paastuaja toidud. Kaeratoidud: toiteväärtus ja tervislikkus, kasutusviisid (kaerakruup, kaerahelbehautised, kaeraküpsis, kaerakiisel)
  6. Paastuaja toidud. Porgand: toiteväärtus ja tervislikkus, kasutusviisid (salat, püreesupp ingveriga, pirukas, kook)
  7. Paastuaja toidud. Tervislikud küpsetised: täistera kasutamine pärmi-, mure- ja keedutaigna valmistamisel (tervisliku küpsised, kringlid,  profitroolid ja kishipõhi,)
  8. Paastuaja toidud. Tatratoidud: toiteväärtus ja tervislikkus, kasutusviisid (tatraleib, tatrasalat, idandatud tatar, tatraküpsis)
  9. Muna(püha)toidud: toiteväärtus, füüsika ja tervislikkus, kasutusviisid, toidud vahustatud munast (besee, biskviit, zabojene; munahüübed - omletid, kishid, crème brulet). Eesti toidu varasalvest: lumepallisupp ja täidetud muna. Video töötoast
  10. Jäätis:  toiteväärtus, füüsika ja tervislikkus, sahharoosi ja fruktoosi probleemid. (kreembrülee-, šokolaadi- ja jogurtijäätis, granita ja sorbett)
  11. Umbrohutoidud: toiteväärtus, füüsika ja tervislikkus, kasutusviisid (nõgesesupp, naadipirukas, võilillesalat, põdrakanepispargel) Video

Läbivad teemad

  • Muutuvad toidutrendid ja tervislikkuse asepektid, teadusartiklite ülevaade
  • Pärimustoidud ja toitumine looduse rütmis
  • Tervislik toitumine vastavalt vanusele ja elustiilile

Koolituspäeva pikkus on ca 4 tundi. Teoreetiline loeng, praktiline toiduvalmistamine ja kokkuvõte koos ühissöömisega.

Koolituspäeva maksumus 75.€/osaleja. Rohkem kui 6-liikmelistele gruppidele soodustus.

Koolitaja: pärimustoidu uurija ja toidusemiootik Ene Lill (õppinud toiduainete tehnoloogiat TPI-s, terviseedendust ja toitumisnõustamist Tallinna Ülikoolis, kultuuriteooria ja semiootika MA Tartu Ülikoolis, lisaks erinevad täiendusõpped, juhtinud alates 2005. a ökolasteaia Lillelapsed ja Harmoonikumi toitlustamist)