Telli koolitus oma sõpraderingile või tule koos töökaaslastega. See koolituskava on kokku pandud Eesti toidukultuuri ja tervise edendamiseks, moodsate toiduainete maailmas tervise säilitamiseks, keskkonna hoidmiseks ja Eesti põllumeeste töö väärtustamiseks.
Koolitustel valmistame tervislikku ja maitsvat toitu ning õpime selgeks tehnoloogilised nipid, valime parima tooraine ja toiteväärtust säilitavad valmisviisid. Saame ülevaate roogade ajaloost ja ajas muutumise põhjustest. Iga koolitus lõppeb ühise söömaajaga.
Õpiväljundid
Õppija:
oskab valmistada Eesti toitukultuuri klassikalisi roogasid
teab Eesti rahvakalendri tähtpäevade kombeid ja oskab teha nendele kohast pärimustoitu
teab, kuidas töötlemine muudab toidu omadusi tervislikkuse või ebatervislikkuse suunas
teab tervisliku toitumise põhitõdesid, toiduainete omadusi ja paastu mõju tervisele
oskab meisterlikult kasutada Eesti loodusande tervise heaks jätkusuutlikul moel
teab, kuidas ja milleks teha fermenteeritud toitu
oskab kasutada klassikalisi kokakunsti võtteid toidu maitseomaduste kujundamiseks
Moodulid
Fermenteeritud toidud: peenleib ja linnaseleib, hapendatud kapsas (või kimchi), kiisel, kali, mõdu. Video läbiviidud töötoast
Odratoidud: toiteväärtus ja tervislikkus, kasutusviisid ( orsotto, mulgipuder, mulgikapsad, odrakarask) Video
Lihatoidud: toiteväärtus ja tervislikkus, kasutusviisid (ahjupraad, šnitsel, sült, puljong, subproduktid ) Rupskitoidud ja maalammas
Paastuaja toidud. Kapsas: toiteväärtus ja tervislikkus, kasutusviisid (kapsavokk, kapsasalat, kapsarullid (ka laisad), kapsapirukas, kapsakrõpsud, hapukapsatoidud, hapukapsamahl)
Muna(püha)toidud: toiteväärtus, füüsika ja tervislikkus, kasutusviisid, toidud vahustatud munast (besee, biskviit, zabojene; munahüübed - omletid, kishid, crème brulet). Eesti toidu varasalvest: lumepallisupp ja täidetud muna. Video töötoast
Jäätis: toiteväärtus, füüsika ja tervislikkus, sahharoosi ja fruktoosi probleemid. (kreembrülee-, šokolaadi- ja jogurtijäätis, granita ja sorbett)
Umbrohutoidud: toiteväärtus, füüsika ja tervislikkus, kasutusviisid (nõgesesupp, naadipirukas, võilillesalat, põdrakanepispargel) Video
Läbivad teemad
Muutuvad toidutrendid ja tervislikkuse asepektid, teadusartiklite ülevaade
Pärimustoidud ja toitumine looduse rütmis
Tervislik toitumine vastavalt vanusele ja elustiilile
Koolituspäeva pikkus on ca 4 tundi. Teoreetiline loeng, praktiline toiduvalmistamine ja kokkuvõte koos ühissöömisega.
Koolituspäeva maksumus 75.€/osaleja. Rohkem kui 6-liikmelistele gruppidele soodustus.
Koolitaja: pärimustoidu uurija ja toidusemiootik Ene Lill (õppinud toiduainete tehnoloogiat TPI-s, terviseedendust ja toitumisnõustamist Tallinna Ülikoolis, kultuuriteooria ja semiootika MA Tartu Ülikoolis, lisaks erinevad täiendusõpped, juhtinud alates 2005. a ökolasteaia Lillelapsed ja Harmoonikumi toitlustamist)
Harmoonikum on kohtumispaik inimestele, kes väärtustavad terveid eluviise ning puhta elukeskkonna säilimist. Meil on pakkuda hellitusi nii kõhule, ihule kui ka hingele.