Poodides on jäätist terved riiulitäied. Kuidas oskab jäätisemaias tarbija teha õige valiku kümnete erinevate tootjate sadade erinevate jäätisesortide hulgast, et leida see tõeline, maitsev ja tervislik jäätis?
Jäätis on toiduainetehnoloogias kirjeldatud kui “külmutatud piimatoode“. Jäätise valmistamine on niisiis piima või koore külmutamine. Ja et jäätis oleks meeldivalt suussulav ja pehme, peab see olema vahustatud [...]
Poodides on jäätist terved riiulitäied. Kuidas oskab jäätisemaias tarbija teha õige valiku kümnete erinevate tootjate sadade erinevate jäätisesortide hulgast, et leida see tõeline, maitsev ja tervislik jäätis?
Jäätis on toiduainetehnoloogias kirjeldatud kui “külmutatud piimatoode“. Jäätise valmistamine on niisiis piima või koore külmutamine. Ja et jäätis oleks meeldivalt suussulav ja pehme, peab see olema vahustatud ja maitsestatud – tulemuseks on koorejäätis.
Tänapäeval on jäätise retsept aga tehnoloogilise mugavuse tagamiseks teisenenud. Jäätise valmistamiseks kasutatakse kõikvõimalikku odavamat tooret kui koor. Vana vaenlane taimerasv on siingi platsis.
Soovisite taimerasvajäätist?
Kuna taimerasv on odav ja kergesti emulgeeritav, on see sageli “jäätise” peamine koostisaine. Lisaks sisaldab selline “jäätis“ ohtralt suhkrut ja kahtlase toimega emulgaatoreid. Vahustatud, magustatud ja külmutatud taimerasv pole aga tegelikult jäätis, pole sel õiget jäätisemaitsetki. Et jäätis oleks positiivne elamus nii peenele maitsemeelele kui tervele kehale, on vaja hoolega valida, milline neist tarvitada kõlbab.
Jäätise valmistamine kodus on lust!
Jäätise valmistamine kodus on tegelikult imelihtne, eriti kui on olemas jäätisemasin. Kas siis vanem (ja mugavam kasutada), mis juhetpidi sügavkülma ukse vahelt välja ulatub, või moodsam, külmakehaga. Aga saab ka ilma masinata. Vanasti pandi jäätisekauss lihtsalt lumehange ja käidi seda siis vahetevahel segamas (see aeg saab meil kevade tulekuga selleks korraks otsa). Õnneks on tänapäeval pea igas majapidamises külmkapp koos sügavkülmasektsiooniga.
Tõelise maitseelamuse annab ikka päris õigetest ja värsketest toiduainetest tehtud koorejäätis. Peamine koostisosa muidugi vahukoor, millele lisatakse vastavalt maitsele munakollastest keedetud kreembrülee, marjad, rumm, rosinad, kakao, šokolaad või mida iganes, mis maitsemeeli erutab. Saab kasutada ka piima, kui tahetakse lahjemat maiust. Suhkru võib alati asendada meega, mis on 5 korda magusam, kui lauasuhkur.
Sorbet , mis on jäätise sugulane ja väga hinnatud maiustus Prantsusmaal, on tegelikult külmutatud mahl, mida aitab vahul hoida munavalge. Ka siin on võimalik valida just täpselt see mahl või puuvili, mis meeldib. Nipp, kuidas munavalge ja mahl sorbet´ks muutuvad, on kergesti õpitav.
PS. Harmoonikumis toimuvad regulaarselt jäätisevalmistamise õpitoad. Teeme kohapeal koorejäätist ja sorbet´d, jagame vanemaid ja uuemaid retsepte ning degusteerime huvitavaid maitsekooslusi. Ja kui endal kord jäätise valmistamine selge, on ülejäänud pere sõltlasteks muutmine lihtne!
One Response to Jäätise valmistamine – kodune jäätis on ehe ja hää!
Lisa kommentaar Tühista vastus
Languages
Teemad
- Aktsioon SÖÖDAV SÖÖK (6)
- Ilunipid (3)
- Kahjulikud e-ained (5)
- Keskkond (3)
- Looduskosmeetika (9)
- Määratlemata (8)
- Mõtteainet (19)
- pH-tasakaal (2)
- Ravimtaimed (6)
- Taaskasutus (2)
- Tervis (17)
- Tervislik toitumine (23)
- Toiduretseptid (9)
- Toitumisnõuanne (7)
- Traditsioonide tarkus (28)
- Transrasvad (5)
- Uncategorized (5)
- Uudised (6)
Arhiiv
- märts 2017 (2)
- veebruar 2017 (1)
- mai 2013 (1)
- aprill 2013 (4)
- märts 2013 (4)
- detsember 2011 (1)
- november 2011 (1)
- oktoober 2011 (2)
- september 2011 (11)
- august 2011 (1)
- juuli 2011 (2)
- mai 2011 (3)
- aprill 2011 (8)
- märts 2011 (9)
- veebruar 2011 (5)
- jaanuar 2011 (4)
- november 2010 (1)
- oktoober 2010 (2)
- september 2010 (7)
- august 2010 (3)
- aprill 2010 (1)
- märts 2010 (1)
- veebruar 2010 (2)
Tere,
Viibisin 26 mail jäätise koolitusel. Voucher sai ostetud Cherry`st ja eesmärk oli jäätisevalmistamine.
Koolituses oleks rohkem soovinud kuulata jäätise ajaloost, valmistamisest, vigadest jne. Kokku kestis koolitus 1 tund, millest jäätisest räägiti 1/2 ajast. Väga arusaametu oli jutt kalade sigimisest, mis kuidagi üldse koolitusega kokku ei läinud.
Väga hea oli porgani pirukas mis söödud enne koolitust.
Tervitades,
Jane